ISRC - FAQ

  NASLOVNA
1. Što je ISRC?
ISRC (International Standard Recording Code) jest međunarodni identifikacijski sustav zvučnih i video zapisa. Svaki ISRC jedinstven je i trajan označitelj određene snimke, te je neovisan o formatu u kojemu se snimka pojavljuje (CD, zvučna datoteka itd.) Samo jedan ISRC kod izdaje se za jednu zvučnu snimku te nikada ne može predstavljati više od jedne jedinstvene snimke.
Zvučnim zapisima obično ISRC kodove dodjeljuju nositelji prava snimke u vrijeme snimanja ili komercijalnog puštanja. Priručnik koji opisuje detaljne specifikacije za korištenje ISRC-a možete pogledati na linku http://isrc.ifpi.org/en/.

2. Kako se koriste ISRC-ovi i zašto su važni?
Diljem svijeta ISRC koriste producenti zvučnih i video zapisa, digitalni servisi i kolektivne organizacije za ostvarivanje prava. ISRC je moguće i trajno kodirati u proizvod, te na taj način osigurava automatsko prepoznavanje snimaka za plaćanje naknade.
Većina glazbenih servisa (poput iTunesa i Spotifyja) zahtijevaju da ISRC-ovi budu uključeni uz snimku koju reproduciraju putem svojih usluga. To omogućuje precizno praćenje i izvještavanje nositelja prava ili kolektivnih organizacija o slušanim snimkama. Kao takvi, ISRC-ovi imaju ključnu ulogu u točnoj identifikaciji i plaćanju naknada autorima i nositeljima prava.
• ISRC je jedinstven i pouzdan međunarodni identifikacijski sustav i ključ za prikupljanje naknada za snimke u digitalnom dobu.
• ISRC pruža jedinstven alat za identifikaciju u svrhu upravljanja pravima i elektronske distribucije glazbe
• ISRC kodiranje kompatibilno je sa standardima razvijenim u području potrošačke elektronike i može se čitati hardverom koji se već koristi u industriji snimanja
• ISRC je ekonomičan – može se upotrebljavati bez posebnih ulaganja u opremu ili tehnologiju
• ISRC zahtijeva većina digitalnih distribucijskih tvrtki i stranica koje prodaju sadržaje internetskim putem.

3. Koja je svrha ISRC tražilice na internetskoj stranici ZAPRAF-a?
Namjera ISRC tražilice ZAPRAF-a jest osigurati sveobuhvatan izvor podrške, pružajući pristup ISRC-ovima zvučnih zapisa i pripadajućim metapodacima koji su u upotrebi. Ovo je internetski izvor koji se razvija i svakodnevno ažurira s novim izdanjima. ISRC-ove općenito dodjeljuju nositelji prava i široko se pružaju unutar industrije, ali u prošlosti ovi podaci nisu uvijek bili dostupni svima koji su ih željeli koristiti. Tako je cilj ove stranice promocija korištenja ISRC-ova, mogućnost pretraživanja ISRC-ova vezanih za određene zapise te poticanje samih digitalnih servisa da koriste ISRC u svojim izvješćima.

4. Kako mogu koristiti ove podatke?
Te podatke možete koristiti kako biste provjerili koji se ISRC kodovi jedinstveno i nedvosmisleno odnose na zvučne zapise. Također možete pretraživati ISRC-ove i vidjeti detalje zvučnih zapisa na koje se odnose. Iako je namjera ove stranice promicanje upotrebe ISRC-ova, korisnicima nije dozvoljeno preuzimanje podataka sa stranice ili uspostavljanje paralelnih web stranica pomoću tih podataka.

5. Odakle dolaze podaci iz ove baze?
Nositelji prava (npr. diskografske kuće), distributeri i drugi entiteti koji kontroliraju upotrebu zvučnih zapisa pružili su ISRC-ove uključene u bazu. ZAPRAF dobiva repertoar metapodataka od svih glavnih glazbenih tvrtki u Hrvatskoj.
Baza se svakodnevno ažurira, a politika stranice jest da ostane usklađena s podacima o zvučnim zapisima koje imaju nositelji prava kako bi zadržali povjerenje industrije kao pouzdan izvor podataka. Nositelji prava izvor su najtočnijih metapodataka za svoje zvučne zapise.
Od prvih pet znamenki koda može se odrediti tko je dodijelio ISRC kod određenom zapisu. Ako imate određeni upit o dijelovima ISRC-a koji se zove „Šifra zemlje“ ili „Šifra registra“, možete uputiti svoj upit Međunarodnoj ISRC Agenciji isrcsearch@ifpi.org. Stranica Međunarodne ISRC Agencije sadrži dostupne ISRC kodove i kodove država na poveznici http://isrc.ifpi.org/downloads/ISRC_Bulletin-2015-01.pdf.

6. Koja je razlika između zvučnih zapisa i izdanja?
„Zvučni zapis“, često označen kao „pjesma“, obično se odnosi na snimanje određene izvedbe jedne pjesme. „Izdanje“, često u obliku „albuma“ općenito je zapravo komercijalan proizvod koji sadrži više pjesama (i „singl“ može imati komercijalno izdanje). Isti zvučni zapis može se pojaviti u mnogim izdanjima poput originalnog studijskog albuma, kompilacije ili slično. Ako pjesma nije izmijenjena, isti ISRC kod valja koristiti za svako izdanje.
Na ovoj ISRC tražilici možete ili samo pogledati podatke o pjesmi (izvođač, naslov, verzija, godina, trajanje i ISRC) ili možete proširiti prikaz („Albumi“) kako biste vidjeli na kojim se sve izdanjima pojavljuje određena snimka. Prilikom prikaza izdanja, pojavljuje se EAN/UPC („Universal Product Code“) kod koji identificira izdanje, godinu i druge pojedinosti o objavljivanju.

7. Sadrži li stranica ISRC-ove i za glazbene videozapise?
Da, stranica prikazuje ISRC-ove za glazbene videozapise. Glazbeni videozapis mora imati drugačiji ISRC kod od zvučnog zapisa.

8. Sadrži li stranica informacije o tome „tko ima prava“ na određeni dio repertoara?
Ne! Ova ISRC tražilica ne sadrži podatke o tome tko ima pravo prikupljati autorske naknade na bilo kojem području ili u bilo koju svrhu. Ova stranica ne označava ima li diskografska kuća prava na određene zapise ili nema.
Podaci u ISRC tražilici isključivo su činjenični metapodaci o snimkama koje imaju ISRC-ove. Molimo da surađujete s lokalnim društvima, distributerima i/ili licenciranim glazbenim servisima u vezi s vašim pravom na naplatu autorskih naknada za određene zvučne zapise.

9. U nekim slučajevima isti zapis ima više od jednog ISRC-a.
Da, i općenito ima razloga za to. Ako je stvorena nova inačica snimke, kao što je remiks ili snimka uživo, snimka će imati drugačiji ISRC. Pogledajte IFPI-jeve smjernice o tome kada je potrebno dodijeliti novi ISRC.
Ipak, ponekad se događa da se novi ISRC dodijeli snimci koja nije promijenjena i već ga ima. Iako više ISRC-ova za istu snimku nije praktično, u praksi to ne sprječava identifikaciju zapisa. Obrnuto, isti ISRC nikad se ne može primijeniti na više od jedne jedinstvene snimke.
Namjera ove stranice jest kategorizirati i učiniti dostupnima za pretraživanje ISRC-ove koji su dodijeljeni i u optjecaju. Stranica ne utvrđuje je li određeni ISRC trebao biti dodijeljen ili ne, već samo pruža središnji izvor za istraživanje već postojećih ISRC-ova.